Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

Για μια πραγματικά, ανθρώπινη πόλη...

Το σύνθημα «Ανθρώπινες πόλεις και χωριά» ήταν αυτό που επέλεξαν οι Οικολόγοι να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 2006. Ένα σύνθημα που πηγάζει μέσα από τις ηθικές αρχές της παγκόσμιας οικολογικής ιδεολογίας και που αντικατοπτρίζει τις θέσεις και τους μέχρι σήμερα αγώνες του Κινήματος Οικολόγων στον τόπο μας.
Τι σημαίνει όμως ο όρος «ανθρώπινη πόλη»; Πως εννοούμε αυτό μας το σύνθημα και πως, έμπρακτα και ουσιαστικά, προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη στην καθημερινή ζωή. Ανθρώπινη πόλη, στο δικό μας μυαλό, σημαίνει μια πόλη σωστά οργανωμένη, καθαρή, με συντονισμένες υπηρεσίες, λειτουργικότητα αλλά κυρίως φιλική στους δημότες. Σε όλες τις ομάδες των δημοτών.
Γιατί, το γεγονός ότι μια πόλη είναι φιλική σε μια μόνο μερίδα των κατοίκων της, έστω κι αν αποτελεί την πλειοψηφία, αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό.
Η δική μας προσπάθεια, στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, στρέφεται στη μετατροπή του Στροβόλου σε ένα Δήμο πλήρως προσβάσιμο και λειτουργικό για όλες τις ομάδες δημοτών και κυρίως τις ομάδες των κινητικά εμποδιζόμενων ατόμων όπως οι ανάπηροι, οι τυφλοί, οι υπερήλικες, τα μικρά παιδιά κοκ.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες προσπάθειες, τις οποίες δε μηδενίζουμε σε καμιά περίπτωση, δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν.
Σήμερα, ο Στρόβολος έχει τεράστια έλλειψη πεζοδρομίων. Σε ολόκληρη την επικράτεια, ακόμα και σε μεγάλες λεωφόρους, οι πεζοί, και κυρίως οι ομάδες που αναφέρονται πιο πάνω, αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, δεν υπάρχει σχεδόν καμιά σημαντική φροντίδα. Επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση και πολλοί δημότες αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι, μη έχοντας άλλη επιλογή. Και στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν πεζοδρόμια, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Πολλά από αυτά δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ράμπες και ως εκ τούτου δεν είναι προσβάσιμα. Είναι βέβαια και το άλλο φαινόμενο που παρατηρείται και προκαλεί πρόσθετα προβλήματα. Στα περισσότερα πεζοδρόμια του Στροβόλου, σταθμεύουν τα αυτοκίνητα, τοποθετούνται οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, στοιβάζονται κιβώτια, μπαίνουν διαφημιστικές πινακίδες, διενεργούνται πάσης φύσεως «εργασίες»... Στο μόνο που δεν χρησιμεύουν είναι να χρησιμοποιούνται από τους πεζούς.
Είναι για αυτό το λόγο που οι Οικολόγοι (το μόνο κόμμα) χαιρέτισαν με ανακοίνωση τους, την απόφαση του Δημάρχου να τοποθετηθούν πάσσαλοι στα πεζοδρόμια της οδού Αρμενίας και να προφυλαχθεί η διακίνηση των πεζών. Ζητήσαμε μάλιστα να επεκταθεί το έργο σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου, γιατί αυτό απαιτεί η ηθική μας υποχρεώσει απέναντι στους δημότες μας, αυτό απαιτεί η ευρωπαϊκή, πλέον, ιδιότητα μας. Η θέση μας αυτή είναι θέση αρχής και δεν αλλάζει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή κάτω από οποιουσδήποτε ψηφοθηρικούς υπολογισμούς.
Πρόσθετα, οι Οικολόγοι έχουν θέσει στο Συμβούλιο θέμα προσβασιμότητας σε κτίρια δημόσιας χρήσης, υπηρεσίες και οργανισμούς που εδρεύουν στο Στρόβολο. Είναι για μας αδιανόητο το 2007, σε ένα από τους μεγαλύτερους δήμους μιας ευρωπαϊκής χώρας, ένας ανάπηρος να μη μπορεί να μπει με το τροχοκάθισμα του σε ένα περίπτερο, ένα φούρνο ή ακόμα χειρότερα, σε ένα υπουργείο!!!...
*Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: