Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Το νερό θύμα έλλειψης σωστού προγραμματισμού

Άδικα χάνεται περίπου το 30% του πόσιμου νερού κατά τη μεταφορά του ανάφερε στην «Α» ο Άθως Αγαπητός, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων, λόγω κυρίως των πεπαλαιωμένων συστημάτων υδροδότησης.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό που σημειώθηκε στις κοινότητες Ζυγίου και Χοιροκοιτίας, όπου λόγω διαρροής και βλάβης του συστήματος μεταφοράς νερού, χύθηκαν στους δρόμους 2.500 τόνοι νερό.
Αυτό, σε περίοδο μάλιστα όπου ακούγονται συνεχώς στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις μηνύματα ευαισθητοποίησης του κόσμου για εξοικονόμηση του νερού από το υπουργείο Γεωργίας.
Επίσης, πριν δύο μήνες, όταν είχε υποστεί βλάβη το δίκτυο υδροδότησης Γερίου, το αρμόδιο τμήμα έκανε δέκα μέρες να το επιδιορθώσει. Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες κατοίκων της κοινότητας Γερίου για βλάβη που παρατηρήθηκε στο σύστημα υδροδότησης της περιοχής τους, χρειάστηκαν να περάσουν δέκα μέρες μέχρι να ανταποκριθεί το αρμόδιο τμήμα στις εκκλήσεις των κατοίκων. Και σε αυτή την περίπτωση χάθηκαν πολλοί τόνοι νερού.
Ο κ. Αγαπητός χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση απαράδεχτη και είπε ότι «το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε προτείνει στο παρελθόν μια σειρά μέτρων για αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος, εκ των οποίων ένα μέτρο ήταν η αντικατάσταση του παλαιού υφιστάμενου δικτύου υδροδότησης».
«Είναι υποχρέωση» είπε επίσης ο κ. Αγαπητός, «των συμβουλίων να αντικαταστήσουν τις παλαιές σωλήνες που είναι 50, 60 και σε μερικές περιπτώσεις 100 χρόνων, γιατί οι απώλειες που έχουμε είναι τεράστιες».
Εκτός όμως από την παλαίωση των σωλήνων, το δίκτυο υδροδότησης έχει να αντιμετωπίσει κάθε καλοκαίρι ένα άλλο εχθρό, τις υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε παλαιότερα ο διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Νίκος Ζαμπακίδης, «οι ψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ξηρότητα στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μετατόπιση των σωλήνων, φαινόμενο που προκαλεί συνεχώς φθορές και διαρροές νερού».
Το υδατικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κύπρου και γι' αυτό ακριβώς το λόγο το υπουργείο Γεωργίας προβαίνει σε συνεχείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού για εξοικονόμησή του, οι οποίες εντατικοποιούνται αυτή την εβδομάδα, Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης του Κοινού για το Νερό.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Φώτης Φωτίου, στις 8 του μηνός, τόνισε την ανάγκη για οικονομία του νερού. «Κάνοντας οικονομία στην κατανάλωση του νερού», είπε ο κ. Φωτίου, «αποκρούουμε τον κίνδυνο της λειψυδρίας και προστατεύουμε το περιβάλλον».
«Ο κάθε ένας από εμάς με μικρές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες και χωρίς να περιορίσει τις βασικές του ανάγκες, μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόσιμου νερού και να πετύχει μεγάλη μείωση στην κατανάλωση. Η εξοικονόμηση νερού πρέπει να γίνει μόνιμος τρόπος ζωής. Η κάθε σταγόνα μετρά», σημείωσε.
Επίσης, στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αναφέρονται διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε κανείς να εξοικονομήσει νερό. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται η εισήγηση ότι θα πρέπει να «ελέγχουμε τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαρροής και να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα επιδιόρθωσης των βλαβών».
Όλα καλά κι όλα ωραία τα μηνύματα που στέλνει το υπουργείο Γεωργίας στο κοινό, αλλά δεν θα ήταν σοφότερο να κοιτάξει τα του οίκου του πρώτα, πριν συνεχίσει να υποδεικνύει στους πολίτες τρόπους εξοικονόμησης του νερού;
("Αλήθεια" 12/12/2007 http://www.alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=7283)

Δεν υπάρχουν σχόλια: