Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Δίχως πρόσβαση οι παραπληγικοί

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών (ΠΟΠ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι οι σχετικές διατάξεις του Νόμου παραβιάζονται κατ' επανάληψη από διάφορους Δήμους που εκτελούν χρέη πολεοδομικών αρχών.

Υπόψη της οργάνωσης των παραπληγικών είχε περιέλθει και η περίπτωση καταστήματος στον Στρόβολο και συγκεκριμένα στην οδό Σταυρού το οποίο ανεγέρθηκε χωρίς την απαραίτητη πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στα σχέδια που είχαν υποβληθεί ενώπιον της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής. Το κτήριο αυτό ενοικιάστηκε για εμπορική χρήση και λειτουργεί ως έχει ανεγερθεί, χωρίς πρόσβαση. Οι παραπληγικοί υπέδειξαν στο Δήμο Στροβόλου την παρανομία, ο οποίος τους απάντησε πως άλλα σχέδια έδειξαν οι ιδιοκτήτες της οικοδομής κι αλλιώς το έκτισαν...
Για το ίδιο θέμα, το Κίνημα Οικολόγων, δια του Δημοτικού του Συμβούλου στο Στρόβολο, Άθου Αγαπητού, απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2007, στο Δήμο Στροβόλου ζητώντας εξηγήσεις αλλά και την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου για την άρση της όποιας παρανομίας έχει προβεί ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου.
Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, περιμένει όπως και το Κίνημα Οικολόγων, την απάντηση του Δήμου. Πέρασαν πολλοί μήνες από τότε κι ούτε φωνή, ούτε ακρόαση... "Εμείς ως οργάνωση αναμένουμε μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους παραβάσεις γιατί είναι η έλλειψη πρόσβασης που περιθωριοποιεί τους ανθρώπους με αναπηρίες και τους στερεί την ισότιμη συμμετοχή στη ζωή", δήλωσε.

Ο Στρόβολος προσπαθεί

Ταυτόχρονα, πιο ενδελεχή εξέταση των πολεοδομικών αδειών και των σχεδίων ανέγερσης νέων κτηρίων υποστηρίζει, ότι διενεργεί μέσω του Δημάρχου του, ο Δήμος Στροβόλου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Στροβόλου, Σάββας Ηλιοφώτου "το τελευταίο διάστημα καθυστερούμε να δώσουμε πολεοδομικές άδειες ειδικά για αυτό το λόγο, αφού στόχος μας είναι να εξετάζουμε εις βάθος αν τηρούνται οι όροι με τους οποίους εκδίδονται οι άδειες". Σε ό,τι αφορά την περίπτωση την οποία ήγειρε η Οργάνωση Παραπληγικών, ο κ. Ηλιοφώτου επισήμανε ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί για θέματα αδειών του Δήμου Στροβόλου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε συχνή επαφή με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κατασκευή υποδομής πρόσβασης για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Τόνισε επίσης ότι στο κτήριο δεν έχει δοθεί τελική έγκριση για πολεοδομική άδεια μέχρι να κατασκευαστεί αυτή η υποδομή.
Τέλος, ο Δήμαρχος Στροβόλου εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά κτήρια τα οποία προκαλούν προβλήματα διακίνησης στους ανάπηρους αλλά και τα δημόσια, για τα οποία φέρουν ευθύνη όλοι οι αρμόδιοι ανεξαιρέτως. Οφείλουν, κατέληξε, να βρουν τις κατάλληλες λύσεις.

(28/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: