Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Ιερά σιωπή για το εμφιαλωτήριο

«Αλήθεια» 23/4/2008
Την επέκταση μεγάλης βιομηχανικής οικοδομής της Αρχιεπισκοπής που αφορά εμφιαλωτήριο νερού στην περιοχή Αγίου Νικολάου της Στέγης και καταστρέφει μέρος του δάσους του Τροόδους, καταγγέλλει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ενώ η Ιερά Αρχιεπισκοπή τηρεί σιγήν ιχθύος.
Οι Οικολόγοι, οι οποίοι εδώ και λίγους μήνες αντάλλαζαν συχνά επιστολές με τον έπαρχο Λευκωσίας και ζητούσαν την προσοχή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τελικά δημοσιοποίησαν το θέμα.
Σε μια από τις επιστολές τους αναφέρουν ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήγαγαν φαίνεται ότι η συγκεκριμένη οικοδομή κτίζεται σε δασωμένη περιοχή στο όριο του κρατικού δάσους Τροόδους, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες.
Σύμφωνα με τον οργανωτικό λειτουργό των Οικολόγων κ. Άθω Αγαπητό, από τις φωτογραφίες, αλλά και από επί τόπου επισκόπηση, που διενήργησαν οι Οικολόγοι, διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες γίνονται επί του ορίου του κρατικού δάσους προκαλώντας σοβαρή καταστροφή στο πράσινο της περιοχής.
Στις επιστολές του προς τους αρμοδίους το κίνημα αναφέρει «παρακαλώ όπως εξεταστεί εάν έχει αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη ανάπτυξη και σε ποιο βαθμό έχει ληφθεί υπόψη η ανάγκη προστασίας του δάσους και της φυσικής βλάστησης».
Όπως μας είπε ο κ. Αγαπητός, ο έπαρχος Λευκωσίας έχει αποστείλει επιστολή προς την Αρχιεπισκοπή καλώντας τους αρμοδίους να
σταματήσουν κάθε εργασία επέκτασης και να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες από το κράτος, αλλιώς θα λαμβάνονταν μέτρα εναντίον τους.
Χαρακτηριστικά η επιστολή που έστειλε ο έπαρχος Λευκωσίας προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή ανέφερε τα ακόλουθα: «Κατόπιν επιτόπιας έρευνας Αρμοδίου Λειτουργού του Γραφείου μου, διαπιστώθηκε ότι ξεκινήσατε οικοδομικές εργασίες στο τεμάχιο με αρ. 22, Φ/Σχ. 37/28 του χωριού Κακοπετριά, χωρίς άδεια από την Αρμόδια Αρχή.
Ενόψει των πιο πάνω, καλείστε όπως σταματήσετε αμέσως κάθε οικοδομική εργασία μέχρι να εξεταστεί από την πολεοδομική Αρχή η αίτησή σας, για έκδοση πολεοδομικής άδειας για εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού. Σε αντίθετη περίπτωση θα ληφθούν όλα τα υπό του νόμου προβλεπόμενα μέτρα εναντίον σας χωρίς άλλη προειδοποίηση».
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων μας είπε ότι το έργο συνεχίζεται και ούτε μέτρα λήφθηκαν εναντίον της αρχιεπισκοπής.
Από πλευράς Αρχιεπισκοπής δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση παρά τις προσπάθειες της «Αλήθειας» να εξασφαλίσει επίσημη απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: